۱۳۹۱ بهمن ۱۳, جمعه

صیغه ی فضولی


در حال وقت گذرانی داخل فیسبوک هستم که آدم های پیشنهادی جناب زاکربرگ این بقل صفحه بالا و پایین می پرند. پشنهادهایش یا آدم هاییست که دوست مشترک داریم و احیانا می شناسیم از دور یا نزدیک، یا آن دسته از افرادی (خواهرانی) که نمی شناسیمشان. گشته اند و برایمان مثلا خوبش را سوا کرده اند که ما هم برویم داخل پیج آن ها و دوست شویم. بالاخره آن پشت یک چیزی هست که با رفتن و نرفتن ما تو صفحه ی این آدم ها تغییر می کند. آن هم ابعاد شخصیتی و رفتاری ماست که فیسبوک دارد با خطای خیلی کمی آن را آن پشت تشخیص می دهد. آن قدر اطلاعات دارد که نمی شود فریبش داد. گوگل و بقیه ی دوستانشان هم همینطور.
اینجا میان خارجی ها آدم زیاد دیده ام که به همین دلیل از این کمپانی ها بیزارند. نمی خواهم اینجا تحلیل علمی بدهم در مورد آینده اما حس من این است که سال های بعد دیگر اینطور اطلاعات جمع کردن از آدم ها جواب نمی دهد. دیگر آدم ها حاضر نیستند همینطور بیایند همه چیزشان را بسپارند به یک شرکتی که می تواند هر کاری دوست داشت با اطلاعاتشان بکند.
دولت هایی که امنیت اطلاعات کاربران برایشان از جهت امنیتی مهم است حتما از این شرکت ها حمایت می کنند. چون تمام اطلاعات فردی و ارتباطات آدم ها را می توانند بفهمند. مثلاً فرض کنید نسل بعدی مسئولان کشورهای دنیا احتمالاً در یک بازه ی زمانی عضو فیسبوک یا جی میل بوده اند. دیگر همه ی جیک و پیکشان و رفتار ها و سابقه و شخصیت آن ها قبلاً جایی ثبت شده و در دسترس است. از این ها که بگذریم، این همه اهمین داشتن فرد و حریم شخصی و اطلاعات فردی از یک طرف و وجود شرکت هایی با این توانایی در ورود به شخصی ترین احوال آدم ها در این طرف دنیا با هم نمی خواند. بالاخره یک روزی بساطشان جمع می شود یا دیگر اقبال به آن ها کم می شود. اقلاً مدل درآمدی شان باید تغییر کند و تا این حد با این نوع اطلاعات آدم ها پول در نیاورند.
دو سه هفته پیش بود که سایت مگا راه اندازی شد. پنجاه گیگ فضا به شما می دهد بدون اینکه کوچکترین اطلاعاتی از فایل های شما داشته باشد و همان اول یک کلید اختصاصی برای شما ساخته می شود. من فکر می کنم اینجا یک شروع است برای سایر شرکت ها که بیایند و نسل این کمپانی های فضول را بر بی اندازند. یعنی امیدوارم که اینطور باشد. البته یک دلیل دیگر را هم می شود برای راه افتادن سایت هایی مثل مگا در نظر گرفت. صاحب مگا قبلاً سایتی شبیه همین را داشت که فضای رایگان و پولی به مشتریان می داد. تحت تعقیب قرار گرفت به دلیل نقض کپی رایت چون آدم ها کتاب ها و فیلم ها را بدون اجازه روی آن می گذاشتند. سایت او مسئول محتوا بود و به همین دلیل درش تخته شد. این سایت دوم با این حرکتش این مشکل را هم برطرف کرده و مسئولیت محتوا را به گردن مشتری ها انداخته. ما که راضی هستیم، انشاالله فیسبوک و گوگل هم ورشکست شوند و مردم علیهشان بشورند ما راضی تر می شویم. و الله اعلم.